Achtergrond
Al sinds 1886 zit op de Vijzelgracht 15 een banketbakkerij. In 1928 werd het niet al te grootte winkelpand gemoderniseerd. De winkel heeft een schitterend houten winkelpui met horizontale ornamenten en glas-in-lood-bovenlichten.
In de winkel vinden we een mozaïek tegelvloer en wandvitrines van gelakt eiken- en palissanderhout met coromandel accenten. In het houtwerk heeft de architect zoveel mogelijk rechttoe rechtaan oplossingen vermeden door meerdere lagen te creëren met verspringende hoeken. Op plekken waar geen vitrines zijn geven met stof beklede panelen rust aan het interieur.
De entreedeur en de deuren in de winkel naar de bakkerij zijn voorzien van glas-in-lood-ramen. Boven de vitrines zijn rondom op de muren decoraties aangebracht waarin een geschilderde wijzerplaat is verwerkt. Wie deze heeft aangebracht is niet bekend, maar wie weet was het Pieter den Besten of Jaap Gidding? Het patroon hiervan komt terug in de koekverpakkingen van Holtkamp.
Recente ontwikkelingen
Het is niet vreemd dat lang gedacht is dat het de befaamde architect Piet Kramer was die alleen verantwoordelijk was voor de bijzondere winkel. Piet had als kind immers tegenover de banketbakkerij gewoond, en qua stijl én datering had het goed gekund. Vandaar ook dat Piet Kramers zoon Friso (industrieel ontwerper en verantwoordelijk voor iconische meubels en straatlantaarns) de feestelijke heropening verzorgde na de grondige restauratie van de winkel in 2004.
Bij nadere bestudering blijkt het om een andere Kramer te gaan: de aan de Spiegelstraat gevestigde architect F.M. Kramer. Het is onomstotelijk diens naam op de bouwtekeningen- en vergunningen uit het bouwarchief van de gemeente Amsterdam. Niettemin moet betrokkenheid van Piet Kramer bij het ontwerp niet uitgesloten worden.
Overigens heeft de architect, voormalig rijksbouwmeester, én klant Wim Quist, advies gegeven over de toonmeubels.