Hoe het begon
Sinds 1969 zit banketbakkerij Holtkamp aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Cees en Petra Holtkamp namen in dat jaar de banketbakkerij over van J.G. van Nie en daarmee werd een traditie voortgezet, want op Vijzelgracht 15 zit namelijk al sinds 1886 een banketbakkerij.
Cees en Petra zijn samen begonnen, Cees in de bakkerij en Petra in de winkel. Al gauw werden er extra mensen aangenomen. Holtkamp kreeg steeds meer bekendheid in Amsterdam, en langzaamaan ook daarbuiten. Het patisserie-assortiment groeide, en bij meer en meer grand cafés en restaurants verschenen de producten op de menukaart.
In 2002 ging het bedrijf over in handen van dochter Angela Holtkamp en Nico Meijles. En nog steeds is er volop ontwikkeling. Omdat het bedrijf in de afgelopen jaren zo sterk gegroeid is, is vanaf juli 2015 het bedrijf opgesplitst waarbij Nico zich volledig richt op horeca & croquetten en Angela en Jordy verantwoordelijk zijn voor de winkel en chocolaterie.
Soms veranderen we iets aan een product, als we denken dat we het zo nog lekkerder kunnen maken. Wel houden we hierbij zoveel mogelijk rekening met het ambachtelijke productieproces. Er zijn nog heel veel klassieke patisserieproducten die we graag willen maken. We zijn trots op onze medewerkers die mede verantwoordelijk zijn voor onze kwaliteit en mooie producten.
De winkel
In de tijd dat Cees en Petra het bedrijf hadden, werd er vaak gevraagd of ze de winkel niet wilden vergroten. Het mooie art deco interieur zou eruit moeten, zodat er meer mensen in de winkel konden staan (de winkel is maar 16 vierkante meter groot). Gelukkig hebben ze hier nooit naar geluisterd, en is het interieur bewaard gebleven.
De winkel is in 1928, naar een ontwerp van architect Piet Kramer, gebouwd. Toen wij in 2002 de zaak overnamen hadden we het plan om de winkel te restaureren en terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Maar ja, een winkel restaureren betekent dat je hem moet sluiten. Uiteindelijk is het ons gelukt in één maand tijd, maar daar ging wel een jaar van planning aan vooraf.
We hadden het ook niet kunnen realiseren zonder de uitvoerder van de restauratie, de firma Kneppers. Bijgestaan door architect en voormalig rijksbouwmeester Wim Quist die prachtige ideeën had voor ons klassieke interieur, de etalage, en de bonbon- en taartvitrine. Industrieel ontwerper Friso Kramer, zoon van Piet Kramer, heeft ons tijdens de restauratie geadviseerd en onze winkel heropend.